De pintxos per Donostia

De pintxos per Donostia, us deixarem la nostra particular Ruta de Pintxos per la capital Guipuscoana, i les recomanacions dels millors pintxos i tapes de Donostia, just acabats d'arribar d'una escapada de 4 dies pel País Basc, un dels nostres destins preferits tal com explicàvem a l'entrevista que ens va fer Club Rural. El País Basc ofereix uns paisatges extraordinaris, però quan comentes que faràs una escapada al País Basc, el primer que tothom et diu que bé que menjareu. Malgrat ser la primera vegada que escriurem al blog sobre el País Basc, aquesta ha estat la nostra quarta vegada a Donostia! Un lloc perfecte per fer una bona escapada!

Donostia és la capital del Pintxo del País Basc, destaca com a capital Gastronòmica dels Pintxos i les tapes, cada vegada més com no la cuina basca juntament amb la catalana són de les cuines més reconegudes internacionalment i per això disposen de tantes estrelles Michelin, i la mateixa Donostia amb els restaurants amb estrella de Arzak (3), Berasategui (3), Aduriz (2) i Subijana (3).

una de les barres que fa més goig, al Bergara del barri de Gros

Són famoses les barres de bars i restaurants plenes de pintxos bascos, un autèntic art culinari en miniatura, que converteixen la cuina en art. Són un espectacle per la vista! Originàriament, el pintxo era una petita llesca de pa sobre la qual es col·locava una ració de menjar , del tipus que fos. Perquè es subjectés, s'utilitzava un escuradents, d'aquí el nom "pintxo". No obstant això, ha anat evolucionant i avui el pintxo és també alta cuina feta miniatura, sabors elaborats i concentrats en petites i delicioses dosi: des de la tradicional "Gilda" amb oliva , bitxo i anxova , fins la cuina més sofisticada, un ampli ventall de sabors que no et voldràs perdre.


 avisem que aquest post us farà entrar una mica de gana!!!

Però malgrat tot, és diversió, ja que anar de pintxos a la part vella de Donostia és compartir una barra de bar, amb rialles, converses, moviment, enrenou i passar-ho bé!

Aquí comencen les nostres recomanacions de la Part Vella de Donostia:

La Cuchara de San Telmo, per nosaltres dels millors, especialment a la Txell li encanta. Ella relaciona Donostia i el foie de la Cuchara. És un bar amagat al costat de l'esglèsia de Sant Telmo. Aquest és ja un bar de pintxos llegendari, un petit bar que ofereix una excel·lent carta de tapes, nosaltres hi hem repetit els dos dies que vam sortir pel casc antic de Donosti i vam menjar "el foie" i "el risotto", Foie de las Landas a la Plancha con Compota de Manzana i Rissotto Cremoso de Sepia y Queso Idiazábal,  malgrat disposar d'altres meravelles culinàries! Una recomanació és intentar anar-hi en hores tranquil·les ja que el local és força petit. (c/ 31 d'Agost, 28 - Donostia)

la tapa que fa perdre el cap a la Txell

Goiz-Argi, un dels clàssics a la part vella de Donostia, reconegut per la seva boníssim broqueta de gambes. Malgrat no lluir d'un local gran i gens atractiu, s'ha guanyat un lloc entre les rutes clàssiques del casc antic de Donostia. (c/ Fermin Calbeton, 4 - Donostia)

pintxo de calamars del Goiz-Argi 

Bar Nestor, els pimientos verdes de Gernika, que no del Padron! Aquí vam menjar uns pebrots molt bons acabats de fer i uns zuritos, vam veure que l'especialitat del lloc eren les amanides de tomàquet i els entrecots, tot i ser un lloc molt petit, la gent menjava entrecots gegantins a peu de barra o en una de les dos taules de les que disposen. Una cuina senzilla però amb material de primera qualitat! (c/ Pescaderia, 11 - Donostia)

el Bar Nestor que guanya a la resta per simpatia!

El Bar Zerucoun lloc relativament nou, però la seva barra és un espectacle digne de veure! aquest ens el van recomanar com a cuina "molecular", una cuina més moderna i sofisticada. Cal dir que els xefs del Zeruko han estat guanyadors de molts premis, com a millors pintxos de Guipúscoa, etc. Aquí hi ha molts per triar, vosaltres mateixos! (c/ Peixateria, 10 - Donostia)


Kallos de Bacalao al Bar Zeruko

El Mesón Martín, un altre clàssic, més tradicional, amb una de les barres més plenes de pintxos de Donostia, però hem arribat fins aquí gràcies a les recomanacions d'una noia d'Hernani i que ens va dir que provéssim la Trainera. Un pintxo molt bo, sobre una llesca de pa i posen el pernil ibèric, un txipiron i una gamba a la planxa. Wooow, boníssim!!! Aquest es troba abans d'entrar al casc antic de Donosti. Us deixem la foto del pintxo! (c/ Elkano, 7 - Donostia)

la Trainera: pernil, calamarsó i gamba

De la Part Vella ens n'hem deixat molts d'altres per provar, o que ja havíem provat en anteriors visites a Sant Sebastià, que també són altament recomanables: a fuego negro, conegut per les hamburgueses de kobe, el Txepetxa, pels seitons i les anxoves, el Tamboril, pels xampinyons, el Ganbara, la xistorra o el txangurro, el Gandarias, la broqueta de calamarsó (chipirón) o les creps de bacallà, i molts més! 

Recomanacions al Barri de Gros de Donostia:
Nosaltres hem estat allotjats aquests dies al barri de Gros i de camí a la Part Vella començàvem a escalfar motors a altres mítics bars de pintxos del barri de Gros i que evidentment no et pots perdre si passes per Sant Sebastià!
La Bodega Donostiarra, un dels clàssics del barri de Gros, a tocar del Kursaal. Una típica taverna de barri, d'estil molt tradicional, amb una atmosfera molt agradable, molt apreciat pel públic donostiarra. Nosaltres hi hem provat el "completo", grandiós mini "completo", un mini de tonyina, anxoves i bitxo, entre moltes altres delícies. Tot acompanyat amb un bon Txakoli, salut! (c/ de Peña y Goñi, 13 - Donostia)

l'exterior de la concurreguda Bodega Donostiarra 

El Bergara, mític bars de pintxos del barri de Gros, que un no pot marxar de Donostia sense provar i  nosaltres hem provat un dels seus pintxos estrella, la Txalupa. La Txalupa, un clàssic, un pintxo deliciós, sobre pasta de full, s'incorpora una barreja de bolets i llagostins, amb ceba tendra, nata i recoberta amb formatge ratllat gratinat. També disposen d'una amplia carta de vins i caves, ens ha sorprès que molts dels vins i caves són catalans. (c/ General Artetxe, 8 - Donostia) 

alguns dels pintxos de la barra del Bar Zeruco, cada vegada més sofisticats i originals! 

Un dels hàbits més populars entre els donostiarres és "ir de pintxos" o "potear", consisteix a anar de bar en bar, prenent un "zurito", un glop de cervesa més curt que la canya, o un "txikito", petit got de vi, acompanyat d'un pintxo. Les zones més freqüentades són la Part Vella i el barri de Gros, on hi ha major concentració de bars, i a on cada bar sol tenir algun pintxo estrella.

típic pintxo de bonítol, seitó i vinagreta
  
El "Pintxo-Pote", de moda últimament per atreure la clientela, s'ha fet especialment famós els dijous a la nit al barri de Gros. Tal i com indica el mateix nom, es tracta de la combinació d'un pintxo i un pot, beguda, a un preu més que assequible. Durant unes hores, de 19 a 22.30, el barri de Gros s'omplena de jovent a beure i divertir-se a 2 euros el Pintxo-Pote. Nosaltres el vam recorrer i cal dir que és una bona iniciativa, tot i que ens havien dit que els pintxos eren de la mateixa qualitat de sempre, a nosaltres no ens ho ha semblat, però vam sopar de pintxos el dijous per 22€ tots dos, que per ser Donostia no està gens malament! Vam passar pel Bsiete, el Mil catas, Diz, Ipotx, i d'altres que no recordem! 

per acabar unes instantànies del mòbil durant les nostres sortides gastronòmiques! ;-) 

De totes formes pots trobar deliciosos pintxos a tots els bars del País Basc. Són típics, els bascos gaudeixen d'un pintxo al migdia amb un zurito o un bon vi. En el nostre cas ens hem trobat amb uns preus que varien d'entre 1 a 2 euros per beure i 1 a 3'60 per pintxo o tapa, però hi ha tapes més cares, depenen de la seva sofisticació. A la part vella de Donostia hi ha més de cent bars de pintxos, nosaltres només ús hem deixat les nostres recomanacions.  

14 comentaris:

  1. Mare meva, quina gana ens feu venir!!!!!
    Totes les entrades dels bloguers són útils, però aquestes on recomaneu la vostra "Ruta de pinxos" és realment espectacular. Això sí, gairebé al mateix temps és una tortura, perquè ens morim de gana i mataríem per ser en qualsevol bar de pintxos al País Basc.
    Gràcies per compartir-la, nois!!

    Manel i Cristina

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones parella!
      Com bé sabeu! Una part molt important de viatjar és a través dels sentits, i una bona taula accelera el sentit gustatiu i olfactiu.
      Llàstima que des de casa us heu de conformar amb el visual!! jeje.
      Una forta abraçada,
      Txell i Xavi

      Elimina
  2. Gràcies per les vostres amables paraules, amics! Torneu quan vulgueu; D

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ezkerrik asko a vosotros por tratarnos tan bien!
      Seguro que volvemos!

      Agur bero bat!
      Txell i Xavi

      Elimina
  3. Hola parella! Com podeu ficar unes fotos de pintxos com aquestes, en primer pla i del que més ens agrada?!!! :el de foie és el notre preferit! Que sapigueu que ens ha vingut moooltes ganes de fer aquesta ruta! Mmmmm! :-)

    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones Enric i Cèlia!
      Nosaltres és la quarta vegada que anem a Donostia, el País Basc i sobretot la costa guipuscoana t'enganxen!
      Un petit país per descobrir a 5 horetes amb cotxe.
      A nos altres ens encanta, segur que no sera la última visita que hi farem.
      Una abraçada,
      Txell i Xavi

      Elimina
  4. quina bona pinta!!!!! Ja ens han entrat ganes de deixar Girona i anar a probar-los! Molt bon post i boníssimes fotos!
    Agur!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cal dir que ens encanta Girona!
      Som fans de Girona, potser al tenir-la al costat no t'ho prens mai com un viatge, algun dia potser farem algun post més proper!

      I molta sort amb la vostra nova aventura blocaire, veiem que des de fa dos mesos heu començat amb força un bloc de Girona! Felicitats!!

      Moltes gràcies per seguir-nos!
      Txell i Xavi

      Elimina
  5. BON ANY NOU 2014.... ple d'esperances !!!

    IMMA i MIQUEL (Voltaires de pro !!!)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Miquel i Imma!!!
      Igualment per vosaltres que tingueu molt BON ANY ple de viatges, cultura i espectacles!!!!

      Una forta abraçada!
      Txell i Xavi

      Elimina
  6. Uauuu quina pinta que té tot!!!! Us copiem la ruta val?? ;P

    Que tingueu un gran 2014 ple de viatges parella!

    Ens veiem aviat :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Va!! A la pròxima ens hi arribem junts! Si menja espectacular al País Basc!
      Igualment, MOLT BON ANY 2014!!!!

      Fins aviat!
      Txell i Xavi

      PD: a veure si fem sortideta per la mola o el montseny! eh?

      Elimina
  7. oooh no podeu posar fotos així, que els que estem lluny de casa ens morim d'enveja jajaja
    Quina bona pinta aquests pintxos i quins bons moments anar amb la colla a Donosti!
    Saluts
    Fuet-i-Mate
    Ares

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jejeje!! ja tens raó Ares, quan estàs lluny de casa fa mal veure segons quines coses!!!
      La cuina catalana i també la basca, són grans cuines!!!!
      Salut i viatges,
      Txell i Xavi

      Elimina