Un bany al Mar Mort!

Un dels atractius i curiositats d'aquest viatge és tenir la ocasió de banyar-nos al Mar Mort i comprovar per un mateix que és cert, flotes!, i no hi ha possibilitat d'ofegar-te!

Després d'un primer dia de contacte amb Jerusalem, tal com us vam explicar al primer post d'Israel i Palestina, hem coincidit uns dies amb la família! Així que ens trobem amb el meu germà, en Dani, la cunyada, la Montse, els nostres pares, la Carme i en Pere, i els pares de la Montse, la Maria Rosa i en Josep. La casualitat fa que coincidim uns pocs de dies a Jerusalem, ja que ells han arribat un parell de dies abans que nosaltres i al cap de dos dies posen rumb al nord d'Israel, cap al Mar de Galilea i Haifa, mentre que nosaltres passarem la resta del viatge a Jerusalem i visitarem Territoris Palestins a Cisjordània i deixarem el nord per una pròxima ocasió.

capvespre al mar Mort, uns colors espectaculars!



mai perdem el glamour... amb barnús al mar Mort! jeje :p  

l'experiència de flotar al Mar Mort!!! (Montse, Xavi, Dani i Txell)

Així que el dia següent a la nostra arribada teníem previst visitar la Fortalesa de Massada, a l'extrem oriental del desert de Judea, i banyar-nos al Mar Mort. Però vam tenir la mala sort de llogar el cotxe amb la companyia Cal Auto, la qual desaconsellem totalment, ens van fer perdre al matí dient que tindrien la furgoneta però aquesta no acabava d'arribar. Finalment vam haver de buscar-nos la vida en una altra companyia, amb Eldan que si que aconsellem. A vegades el Low Cost surt car, així que vam perdre un dia, i vam fer la sortida bona el dia següent!

Ara sí, al tercer dia ens posem en marxa a primera hora i ens encaminem tots 8 cap al Mar Mort. Tot dirigint-nos cap al Mar Mort veiem per primera vegada el Mur de la Vergonya que condemna a les persones que viuen a un costat i l'altre del mateix, però bàsicament es tracta d'impossibilitar la viabilitat d'un estat palestí per part d'Israel.

les vistes sobre el mar Mort des de la fortalesa de Massada i el desert de Judea 

De Jerusalem sortim de 745 metres sobre el nivell del mar i ens dirigim al mar Mort, el punt més baix de la terra, això si, en terra ferma, a 422 metres per sota del nivell del mar. Tan bon punt sortim de Jerusalem, ja agafem la pista i entrem en zona Palestina, a Cisjordania, i baixem ràpidament. Pel camí veiem un cartell on indica que acabem de passar per la cota 0, és a dir, que comencem a baixar per sota del nivell del mar. Al matí vam visitem Massada, el bastió dels jueus enfront dels romans, i a la tarda arriba el plat fort del dia, ens banyem al mar Mort!

els cunyats amb les muntanyes de Jordània al darrera

antigues passarel·les de Ein Gedi Spa que et conduien al mar Mort, però el ràpid retrocés fa que avui dia et portin al no res!

No hem dit que tot i ser un lloc increïble també és un lloc molt explotat turísticament. Si és cert que et pots banyar en zones lliures, n'hi ha d'altres que són espais privats on hi han construït centres termals. Nosaltres vam anar a Ein Gedi Spa, per comoditat, perquè després de banyar-te ve molt de gust una bona dutxa d'aigua calenta. La platja queda a un quilòmetre i mig enllà, degut al retrocés del mar, ja que a l'any 1984 aquest spa va ser construït a ran de platja. De tota manera hi ha un trenet que surt cada 10min i t'acosta a la zona de bany.

Una sensació increïble, la flotabilitat d'aquestes aigües i la impossibilitat d'ofegar-te, malgrat tot no deixa de ser una experiència estranya i no massa agradable, ja que si t'hi  estàs molta estona pots arribar a sortir realment irritat!

últims moments per gaudir del mar amb més salinitat del món

Us deixem una sèrie de consells, o precaucions, a l'hora de pendre el bany:
  • No banyar-te més de 15 minuts en total, sinó tens el risc de quedar cuit! Per alguna cosa serà que no existeix vida en aquest mar... i començarà a picar-te tot!
  • Es aconsellable dutxar-se ràpidament a no ser que vulguis acaba com un bacallà salat o assemblar-te al floquet de neu.
  • Evitar submergir el cap sota les seves aigües, sinó tindries greus conseqüències, com ceguera temporal, etc., a part de treure el cap com un fregall!
  • Sobretot no banyar-te acabat de depilar, o no fos cas t'haguessis afeitat o t'acabessis de fer les ingles, la cosa sortiria bastant escaldada!
  • No oblidar el banyador ni el calçat, ja que pots sortir filetejat pels cristalls formats per la sal dipositada al fons.
Tot i això el mar Mort és ben conegut pels beneficis que aporta banyar-se a les seves aigües i combinar-ho amb un bany de fang!

precaució per terreny fangós!

Curiositats sobre el Mar Mort:

La mar Morta o mar Mort es troba entre Cisjordània, Israel i Jordània; i el seu principal afluent és el riu Jordà. Es troba en una depressió a 422 metres sota el nivell del mar, essent el punt més baix de la superfície de la Terra, i està en ple retrocés, actualment ocupa uns 625 km² ara bé, fa un segle el nivell era a 395 metres i ocupava una àrea de 1.200 km². Té una de les aigües més salades del món amb el 33,7 % de salinitat, 8,6 vegades més salat que els oceans, cosa que impossibilita la vida i d'aquí el seu nom. 


l'espuma creada per l'onatge i la cristalització de la sal a la seva vora

La mar Morta ha atret visitants de tot arreu durant els darrers mil·lenis. Segons la Bíblia, va ser un lloc de refugi per al rei David. Va ser un dels primers centres de salut, per a Herodes el gran, i ha estat el proveïdor d’una àmplia varietat de productes, des de bàlsams per a la momificació egípcia, a potassa per als fertilitzants. També s'utilitza la sal i els minerals de la mar Morta per crear cosmètics.

tot pujant a la fortalesa de Massada amb el mar Mort al darrera

Malgrat el plat fort del dia era banyar-nos a les aigües del mar Mort, al matí vam visitar Massada, us ho explicarem en el proper post.

d'on gaudir d'unes vistes espectaculars!!!

4 comentaris:

  1. Merci pels consells de bany a les aigües del Mar Mort! Jo ja m'hi veia saltant amb embranzida per capbussar-me i acabar com un bacallà!

    ResponElimina
  2. De res!!! Més val prevenir... :p
    ... de totes formes ja t'avisen, i hi ha cartells informatius!
    La veritat que costaria capbussar-t'hi!

    Una abraçada viatge!
    Txell i Xavi

    ResponElimina
  3. Eiii això encara no ho haviem vist!! espectacular el Mar Mort parella!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molts gràcies guapos!!! A veure quan anem a fer cim pel Montseny o la Mola?
      Una abraçada!!!
      Txell i Xavi

      Elimina