El caríssim transport a Argentina

Com ens hem mogut?

Respondre aquesta pregunta era la nostra intenció en el post de la ruta però finalment l'hem separat en un post específic per la seva llargada. Bàsicament, també, per informar a tots aquells qui estiguin interessats en visitar Argentina, i com ja vam comentar en l'apartat de pressupost, el transport a Argentina representa el 55% del total de la nostra despesa diària al país, i el 45% restant en allotjament, menjar i activitats, així que si no hi teniu cap inconvenient recomanem fer autostop, sobretot a la Patagònia, cosa que nosaltres no hem gosat.

des de la fi del món 
 
No cal dir que recomanem viatjar de manera independent en aquest país, és un país fàcil i que està 100% preparat per moure-s'hi amb bus, malgrat la gran quantitat de companyies que hi ha, la competència en el sector és escassa, ja que són escandalosos els preus del transport i habitualment totes les companyies tenen fixats els mateixos preus i fan les pujades de preus conjuntament. Tot i així continua essent el mitjà de transport més econòmic, ja que llogar un cotxe encareix el viatge. Malgrat tot nosaltres vam llogar un cotxe per visitar pel nostre compte Península Valdés i també creiem que pot ser una alternativa per visitar el glaciar del Perito Moreno. I en quan a l'autostop, en vam fer un tastet en un parell de petites excursions i sense l'equipatge.

A Argentina els desplaçament són llargs i per tant pot ser rendible trobar alguna ganga en algun vol barat, per estalviar temps i calés, nosaltres vam utilitzar aquest mitjà per arribar-nos a Terra de Foc.

El canvi que teníem nosaltres respecte al pes argentí va ser 1 US$ = 6'10 US$ /  1 € = 7'75 ARS.

l'autobús
 
Els autobusos són caríssims però confortables i la millor opció. En el nostre cas ens interessava pagar en cash ja que havíem canviat dòlars al mercat paral·lel i així teníem millor canvi que l'oficial. Per conèixer els preus dels busos i les rutes, una molt bona pàgina és Plataforma 10.

 imprescindible una lectura en els llargs trajectes argentins

en la nostra etapa Argentina vam fer un total de 5 nits en busos
 
També existeix el South Pass "Argentina by bus", vindria a ser un interail però amb busos. No coneixem ningú que l'hagi utilitzat i els argentins no t'informaran perquè només és per estrangers. Ho vam estar mirant, però realment no sembla que abarateixi massa el viatge i, com hem dit, nosaltres preferíem pagar amb cash.

l'avió
 
L'avió és una molt bona opció si es troben bones ofertes, pot suposar un estalvi en temps i calés. Les companyies aèries que solen disposar de vols més econòmics són LADE, en el nostre cas també vam utilitzar Aerolineas Argentinas.

LADE, Lineas Aereas del Estado


Resum dels principals trajectes de llarga distància a l'Argentina:

SAN PEDRO DE ATACAMA (Xile)
 
De San Pedro d'Atacama (Xile) a Salta, bus directe de la companyia xilena Geminis, amb una sucursal situada a la plaça d'armes de San Pedro d'Atacama, la millor opció, ens va permetre regatejar dels 30.000 a 28.000 pesos xilens, algu és algu, :p. Uns 700 km i 10 hores de durada, ens va costar 28.000 pesos/pers. (45 €).

SALTA
 
De Salta a el Cafayate, amb línia de bus local, uns 200 km i 4'50 hores de durada, ens va costar 60 pesos/pers. (8 €)

CAFAYATE
 
Del Cafayate a Puerto Iguazú vam fer una marató de busos, dos nits fins arribar a destí. El primer bus va ser de matinada des del Cafayate a San Miguel de Tucuman amb la companyia Aconquija, de 02 a 08 am i així evitar-nos l'hostal. Allà vàrem comprar el tiquet pel bus fins a Puerto Iguazú, estaven tots plens, així que vam tenir d'arribar-nos fins Santiago del Estero i allà enfilar-nos a un altre bus nocturn fins a Puerto Iguazú.

De Cafayate a San Miguel de Tucuman, bus nocturn semi cama, companyia Aconquija, uns 225 km i 6 hores de durada, de 02 a 08am, ens va costar 118 pesos/pers. (15 €)

De San Miguel de Tucuman a Santiago del Estero, bus semi cama amb la companyia La Unión, uns 160 km i 2 hores de durada, 50 pesos/pers. (6'50 €)

De Santiago del Estero a Puerto Iguazú, bus nocturn semi cama amb la companyia Andesmar, de les 14pm a les 10am, uns 1.250 km i 20 hores, 539 pesos/pers. (70 €)

PUERTO IGUAZÚ
 
De Puerto Iguazú a Buenos Aires (El Retiro), bus nocturn semi cama amb la companyia Expreso Singer, uns 1.350 km i unes 18 hores de durada, 500 pesos/pers., preu oficial 626, aconsegueixes que et facin un descompte 20% ràpidament. (65 €) :p

BUENOS AIRES
 
Des de Buenos Aires vam realitzar una escapa a Uruguai amb la companyia de ferris Colonia Express. També hi ha altres opcions com Buque Bus i SeaCat, tot dependrà de la millor oferta, i una altre opció és amb llanxes desde Tigre a Carmelo.

URUGUAY
----
BUENOS AIRES
 
De Buenos Aires a Puerto Madryn, bus nocturn semi cama amb la companyia Condor Estrella, uns 1.350 km de trajecte i 18 hores de durada, a 625 pesos/pers. (80 €)

PUERTO MADRYN
 
De Puerto Madryn a Río Gallegos, bus nocturn semi cama amb la companyia Don Otto, uns 1.250 km de trajecte i 18 hores de durada, a 575 pesos/pers. (75 €)

RÍO GALLEGOS
 
De Río Gallegos a El Calafate, bus de la companyia Taqsa, uns 300 km de trajecte i 4 hores de durada per 118 pesos/pers. (15 €)

EL CALAFATE
 
Del Calafate a el Chalten. bus de la companyia Caltur, uns 220 km i 3 hores, 100 pesos/pers, més la taxa de la terminal d'omnibus del Calafate de 5 pesos/trajecte. (13 €)

EL CHALTEN
 
Del Chalten a  El Calafate, bus de la companyia Caltur, uns 220 km i 3 hores, 100 pesos/pers. (13€)

EL CALAFATE
 
Del Calafate a Ushuaia, amb avió de la companyia LADE, 641 pesos/pax i taxes d'aeroport 38 pesos/pax, total uns 85 €. En bus a Ushuaia ens hagués costat 550 pesos i un dia de viatge ja que has de creuar la frontera xilena dos vegades, i això significa perdre un dia. El curiós d'aquesta companyia és que funciona com un bus de línia, va fent parades a tots els aeroports i la gent va pujant i baixant depenent del seu destí final, en el nostre cas vam pujar a El Calafate i parava a  Río Gallegos, Río Grande i finalment a Ushuaia, però aquest mateix avió ja venia de Trellew i Comodoro de Rivadavia. ;-)
 
USHUAIA

De Ushuaia a El Calafate, amb avió de la companyia Aerolineas Argentinas, el bitllet ens ha costat 1.015 pesos/pax i les taxes d'aeroport 28 pesos/pax, total uns 130 €, creiem que era ara o mai, per arribar-nos a la Fi del Món.  

EL CALAFATE
 
Del Calafate a Puerto Natales, bus amb la companyia Cootra, uns 300 km i 5 hores, 145 pesos/pax i taxes de la terminal de bus 5 pax. (19 €)

PUERTO NATALES (Xile)
-------
CASTRO-CHILOÉ (Xile)
 
De Castro (Chiloé, Xile) a Bariloche, amb bus i canvi del mateix a Puerto Montt, via Osorno pel pas Puyehue-Samoré, uns 520 km i 3+ 6'50 hores, a 19.000 pesos xilens/pax. (31 €)

SAN CARLOS DE BARILOCHE
 
De Bariloche a Villa La Angostura, amb bus de la companyia Via Bariloche, uns 80 km i 1 hora, per 27 pesos/pax. (3'50 €)

VILLA LA ANGOSTURA
 
De Villa La Angostura  a San Martín de Los Andes, amb bus de la companyia Al bus, uns 100 km i 3 hores, per 41 pesos/pax. (5 €). Aquest tram passa pel famós recorregut de la Ruta de los Lagos d'Argentina.

SAN MARTÍN DE LOS ANDES
 
De San Martín de Los Andes a Pucón (Xile), bus de la companyia San Martin, uns 200 km i 5 hores de durada, per 140 pesos/pax, creuant la frontera a Xile pel Pas Mamuil Malal. (18 €)

PUCÓN (Xile) 


Transport públic urbà (bus i subte)

El tranport públic a les ciutats sol ser molt econòmic, en comparació a ciutats europees com Londres, París o Barcelona.

Transport urbà a Buenos Aires:
 
*** Molt útil per moure't per Buenos Aires és el Mapa Interactivo de Buenos Aires ***
 
T'indica totes les combinacions per arribar a qualsevol lloc de Buenos Aires, ja sigui a peu, en metro o en bus.

En el cas de la Capital Federal, Buenos Aires, els més extesos són els busos i el Subte (metro per nosaltres). Algunes tarifes que hem pagat:
 • De l'estació de Tren del Retiro (BA) a Palermo (BA), 1'50 pesos/bitllet.
 • El bitllet pels busos urbans a Bs Aires costa 2 pesos/bitllet i amb targeta SUBE la meitat.
 • També vam utilitzar el Subte ens van costar 2'5 pesos/bitllet.
Consell: Nosaltres no ens vam fer la targeta SUBE ja que el transport és barat i en alguna ocasió ens la va deixar el nostre couch. Un consell, mireu de guardar les monedes ja que és un bé preuat per circular amb els busos de BsAs, només es pot pagar amb monedes a les màquines, i quan busques canvi ningú te'n vol donar!!! Ens van explicar que hi havia gent que feia negoci amb el tema, hi ha qui et ven les monedes d'1 peso a 1'25 pesos, canviar 5 pesos per 4 pesos, tot un negoci.
 
Transport urbà a Puerto Iguazú:
 • Bus de Puerto Iguazú a les cascades, línia local, 50 pesos, anada i tornada, saben que només hi pugen guiris.
 • Bus de Puerto Iguazú al Parc Guira Oga, 2'50 pesos, també línia local.
Transport urbà a Ushuaia:
 • Bus urbà a Ushuaia, 2'75 el bitllet.
 • Minivan d'Ushuaia al Parc Nacional de Terra de Foc, anada i tornada per 100 pesos/pax (13 €). Aquestes surten de darrera l'oficina d'informació, a l'Av. Maipú, davant del port comercial. Hi ha vàries companyies privades que ofereixen aquest transport fins al parc.
going to world's end

Transport a El Calafate:
 • Per visitar el glaciar del Perito Moreno, amb bus de línia, anada i tornada, uns 75 km i 2 hores, a 50 pesos/trajecte. (6'50 €)
 • El transfer de l'hostal a l'Aeroport Internacional del Calafate amb la companyia Ves Patagònia, 35 pesos/pax. (4'50 €) 
Transport urbà a Bariloche:

El transport a San Carlos de Bariloche és un timo, és caríssim i està monopolitzat per la companyia 3 de mayo, i hi ha unes targetes que valen 14 pesos que fa que els tiquets et surtin a meitat de preu, a 3'5 pesos enlloc de 7 pesos. Gairebé segur que faràs quatre viatges, anar i tornar a l'estació de busos i alguna sortida a cerro catedral o cerro campanario, així que val la pena comprar-lo, malgrat la majoria de guiris preferia no comprar la tarja ja que el problema és que no és retornable. Així que quan marxes has de mirar de revendre-la o regalar-la a algun viatger que arriba.

expectacular paisatge de la carretera de la Quebrada de las Conchas
 
Transport privat (taxis i remix)
 
Nosaltres hem utilitzat els remix al Cafayate i els taxis/remix a Ushuaia
 • Remix (taxi) al Cafayate per portar-nos del centre de Cafayate fins el Divisadero per iniciar la caminada pel riu Colorado, 25 pesos. (3 €/remix)
 • Taxi de l'Aeroport d'Ushuaia al centre d'Ushuaia, 35 pesos a repartir, taxi ple, no hi ha línia de bus. A l'inversa va suposar 34 pesos. (4'50 €/taxi).
 •  
Lloguer de cotxes
 
Lloguer de cotxes, són cars, però si pots arribar a omplir-lo el cost pot ser competitiu respecte algunes excursions, sobretot a la zona de la Patagònia, i et dóna una gran llibertat, podent visitar els llocs sense aglomeracions.
 • Lloguer de cotxe per visitar Península Valdés, vam llogar el cotxe a la companyia Dubrovnik, un Ford Fiesta 472 pesos/cotxe (amb un 10% de descompte), ideal per compartir despeses amb altres viatgers. El noi que porta l'agència és molt enrotllat. (60 € cotxe/dia)
 l'avantatge de llogar cotxe és que et pots parar on vulguis, fins i tot al mig de la carretera! :p
 
Autostop
 
Amb aquest tema som uns passarells, així que no us podem aconsellar, només vam provar l'experiència de l'autoestop per arribar-nos a la Quebrada de las Conchas a el Cafayate i Tolhuin a Terra de Foc, ambdues va ser per realitzar excursions d'anada i tornada al mateix dia.
 • L'excursió fins a Tolhuin tot passant pel Paso Garibaldi amb vistes al Lago Escondido i Lago Fagnano tot fent autostop, el més divertit l'espera i el viatge amb els camioners, no recomanem visitar Tolhuin, és molt lleig, però el trajecte és molt bonic. Tolhuin es troba a 105 km d'Ushuaia. També es pot fer el mateix trajecte amb les diferents companyies de bus Tecni Austral, Líder o Transporte Montiel, per uns 160 pesos (anada i tornada).

  a punt pel pròxim destí!!!

2 comentaris:

 1. Aquest post si que és orgasmàtic!!!

  Això de "no si val quedar-se a Bs As" va per nosaltres??? ;P
  Ara estem mirant vols a per anar a Ushuaia (al final baixarem fins allà), 1.700 pesos (tarifa no resident) que amb el canvi paral·lel (7,6$) són 180€... després cap a munt fent dit! serem capaços?? jajaja ja veurem! ;P

  Impressionant post parella! en va genial! Silvia ja està recopilant tota la info :)

  Molts petons i records de la Patricia i María

  Enjoy!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Jeje!!! Us ha molat o no?

   Res, era per riure una estona. Ja està borrat!
   Ja estem ansiosos per veure les vostres aventures per argentina!
   I les llargues esperes de "hitch-hiking" a peu de carretera! :S

   Però com diuen els savis: lo important és el camí, i no el destí!
   A veure quin camioner "levantará" el Carles!!!

   Ah! Ostres, molt bon canvi, al xino? jeje
   De totes formes espero que això no signifiqui que encara s'ha encarit més el país, i que només sigui pel "coralito" del dòlar!

   Molts records a tots quatre!
   Txell i Xavi

   Elimina