Hemis Festival 2013

El monestir d'Hemis és el monestir budista tibetà més gran del Ladakh i es troba a uns 45 quilòmetres de Leh. Anualment hi té lloc el conegut Festival d'Hemis, en honor al senyor Padmasambhava.

Gent d'arreu del món ve al Ladakh per conèixer la vida i la cultura budista aquí, i hi ha viatgers que vénen especialment per aquest festival. I per tant no podíem deixar-nos perdre un dels festivals culturals de més renom i importants del Ladakh, el Festival d'Hemis!


locals i turistes al voltant del pati del Monestir d'Hemis per veure la representació i els balls dels monjos budistes


El Festival es celebra al pati del monestir en motiu de l'aniversari del naixement del guru budista Padmasambhava i la població local es vesteix amb els seus millors vestits tradicionals per a l'ocasió. Els lames, o monjos, representen l'anomenada dansa Chaam i el lama principal de la regió presideix la cerimònia.

 els monjos representant els diferents balls 

 els balls amb les típiques màscares!! també utilitzen campanes i tamborins durant els balls...

El fet és que havíem de marxar cap a Delhi però el Festival anual d'Hemis, aquest any el 18 i 19 de juny, ens ha fet canviar els nostres plans a última hora. Així hem pogut gaudir d'un espectacle únic. Nosaltres vam poder allargar la nostra estada gràcies a trobar un vol molt econòmic de Leh a Delhi, el que ens va permetre assistir al Festival d'Hemis!!!

Durant els dos dies que dura la ceremònia es fan diferents representacions tradicionals amb disfresses i balls de màscares acompanyades de músiques sagrades amb platerets, tambors, trompetes i els famosos llargs corns de coure. Els monjos realitzen les seves característiques danses amb vestits de colors vius i màscares mentre la música que els va acompanyant és una música monòtona i repetitiva. Aquestes danses, o balls Cham, es consideren una forma de meditació i una ofrena als déus, escenificant així el bé sobre el mal.

dos monjos tocant les famoses grans trompetes que acompanyen tota la celebració

La dansa Cham és essencialment una part de la tradició del budisme tàntric, és dir, el budisme tibetà o lamaisme, representat només en aquelles gompes que segueixen el Vajrayana ensenyaments tàntrics.


els balls comencen amb la representació dels "antics reis tibetans", per recrear la història de la primera aparició de Padmasambhava al Tibet

els devots tibetans busquen ocupar les primeres files i poder seguir la cerimònia al mig de les desenes de turistes

els balls es fan sota l'atenta mirada dels més menuts i els més grans que s'agrupen al costat dels músics 
  
Cal dir que tothom pot accedir lliurament al Festival, només pagant l'accés al monestir que és de Rs 50/- per persona, és a dir, mig euro aproximadament. Malgrat tot, els monjos aquests dies fan el negoci amb els turistes, ja que la majoria dels turistes compren entrades per estar en llotges o cadires al voltant del pati central i tenir millors vistes. Malgrat tot, nosaltres ens vam situar en un bon lloc, i no vam pagar cap tiquet extra.  

la zona on situen els turistes que han pagat per estar asseguts, a un lateral del pati. Quin grapat de càmeres!!!!

 un moment de la celebració amb el gran lama de la zona assegut sota el porxo amb al seu tron i la foto del Sa Santedat el Gyalwang Drukpa que presideix la plaça.

Finalment hi hem anat els dos dies al festival, el primer dia, acompanyats de centenars de turistes, vam gaudir dels balls dels monjos sota un cel gris i un dia plujós, que al final ens va fer tornar a Leh.

els balls es continuaven representant sota l'intensa pluja que queia!

El segon dia va ser sota un cel blau increïble i amb molta menys afluència de gent, la qual cosa ja ens va anar bé perquè hi vam destinar gairebé el dia sencer. I el fotògraf hi va gaudir per partida doble.

el segon dia els locals i turistes utilitzaven els paraigües per combatre el sol a més de 3.700 metres d'alçada

un instant de la reprentació dels balls durant el segon dia

un dels joves actors de la ceremònia esperant la seva sortida al patí dels monestir 

Va ser el segon dia quan vam poder accedir a la sala principal del monestir, i vam poder veure com els monjos es canviaven els vestits i assajaven els últims passos dels seus balls abans de sortir a lluir-los al mig del pati interior de la gompa.

 dona del Ladakh amb la indumentària de les tibetanes, el típic barret, el vestit i les joies, amb turqueses, corals vermells i ossos de yak!!

Durant el Festival es concentra un gran nombre de parades d'artesania, menjar i veure a l'exterior de l'Hemis Gompa. També hi ha una mica de fira, es fan sortejos, jocs per la canalla i partides de cartes pels més grans.

les paredetes de l'exterior on pots menjar, sobretot no deixar-se perdre els famosos Momos!!! boníssims!!!

I al final els hi vam donar un cop de mà a desmuntar la paradeta! :p

Els vàrem ajudar a desmuntar el Thangka, de dos pisos d'alçada, que durant els dos dies del festival presideix al centre del pati. Els Thangkes són els tradicionals tapissos rectangulars amb diferents representaciones de buda o altres deïtats.  

en Xavi agafant el monjo perquè no caigués mentre despenjaven el Thanka

Així que recomanem a tothom fer coincidir una visita al Ladakh amb un festival tan important com el d'Hemis, per nosaltres ha estat pura casualitat!!

El proper post us ensenyarem l'interior del monestir i els monjos canviant-se! Ja que creiem que vam tenir molta sort, i ens van permetre fotografiar l'interior del temple! ;-)

Us deixem l'enllaç de la página oficial del Monestir d'Hemis.

4 comentaris:

  1. Anònim5/8/13

    Espectacular l'Hemis Festival i espectacular la web!!!
    Moltes gràcies per compartir amb tots nosaltres els vostres viatges!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones anònim!!! :p

      La veritat que sí, un lloc espectacular!!!
      Txell i Xavi

      Elimina
  2. During the Hemis festival, hawkers and shopkeepers set up stalls outside the monastery, selling a variety of wares- most of them souvenirs to cater to the crowds of tourists coming to see the festival.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Thank you Journeymart! ;)
      A l'enllaç trobareu la data del pròxim Hemis Festival!

      Elimina