El canvi de moneda

Myanmar és un país governat per un règim militar amb un fort boicot internacional, la qual cosa el manté aïllat del món, malgrat el silenci de la Xina i la Índia i els dòlars de Tailàndia per la compra del gas birmà. A Myanmar no hi ha possibilitat d'extreure diners en efectiu ja que no hi ha cap caixer o banc que acceptin targes, doncs els bancs internacionals van fugir del país l'any 2003 i les targetes de crèdit i dèbit no serveixen per res. Això fa que haver de portar els diners sigui una de les principals preocupacions pel viatger quan es visita Myanmar, aquests han de ser de 100$ i nous, vaja, que els volen impecables, sense cap imperfecció, ni guixades, ni arrugues, ni suats i, a sobre, la mitologia diu que, no accepten bitllets que comencin amb la sèrie "CB". Però, el pitjor de tot són les històries sobre el canvi de moneda, per aconseguir un bon canvi t'has de dirigir al mercat negre, doncs el canvi "oficial" està a 6-7 kyats per dòlar i al mercat negre ronda als 800.


Hi ha moltes històries relacionades amb les estafes i enganys, i la seguretat dels mateixos. Per sort, des de pocs mesos ençà, i no reflexat en cap guia, ja es pot realitzar el canvi en qualsevol banc de Myanmar, almenys a Yangun, i per la nostra pròpia experiència a un millor canvi que al famós mercat negre, a les joieries del Mercat de Aung San o a les pensions, malgrat que pels carrers et continuen oferin una taxa de canvi superior a la dels bancs, però això ja no succeeix al mercat. Així que, segons l'experiència d'altres viatgers fer el canvi al carrer només pot acabar amb la desaparició d'algun que altre bitllet de 100$, l'entrega de menys kyats dels que toquen o l'abortament de la transacció quan el canvista no aconsegueix poder fer  qualsevol dels tripijocs citats anteriorment, al·legant qualsevol imperfecció inexistent als bitllets a canviar. I la nostra experiència respecte els tipus de canvi que ens han ofert són els següents: a 790 per part de l'hotel a Yangun, al mercat negre, a les seves joieries 800-805, i als bancs a 813, aquest pel que fa a compra de kyats per dòlar, en quan a la venta, per no marxar del país amb diners que no tindran cap tipus de valor a la resta del món, l'hotel ens oferia 850 i els bancs 823. També s'accepten dòlars d'inferior valor, 50-20-10-5-1, però per aquests el tipus de canvi és 20 kyats inferior en la compra. Nosaltres també vam canviar moneda a Nyaungshwe, al llac Inle, a un comerç gran que hi ha just davant del mercat de Mingala i el tipus de canvi que ens van fer va ser de 800 kyats. Malgrat tot, s'han de fer càbales de quants kyats has de canviar i quants no has de canviar ja que els allotjaments es paguen en dòlars, però la resta es sol pagar en kyats, com el transport, les compres, restaurants, activitats o entrades, excepte l'entrada a Bagan que et fan pagar 10$, una altre punt que s'ha de tenir present és l'encariment dels preus dels allotjaments ja que en pocs mesos s'ha incrementat entre un 25 i un 50%, nosaltres hem pagat la nit en habitacions dobles entre 12$ i 18$, excepte Kalaw que és econòmic i vam pagar 8$, tots els allotjaments inclouen l'esmorzar.


Una altra peculiar i, a la vegada, trista història d'aquest país governat sense escrúpols, és la història del president boit, Ne Win, qui va treure de la circulació els bitllets de 25, 50 i 100 MMK per bitllets de 15, 35 i 75,  en el 75è aniversari del dictador, i el més preocupant va ser que la població només va poder canviar una quantitat limitada de diners i bona part es va quedar en la misèria, però el pitjor encara tenia d'arribar pel poble burmès, i va ser uns quants anys més tard, quan va tornar a canviar els bitllets de 35 i 75 vigents per 45 i 90 MMK per la obsessió que tenia Ne Win amb el número 9, però aquesta vegada no hi va haver possibilitat de canviar els bitllets i els estalvis dels ciutadans es van esfumar. Actualment aquests estrafolaris bitllets fora de circulació i sense cap valor són venuts com a souvenirs.

1 comentari:

  1. Un post molt útil pels qui vulguin viatjar a Burma...
    És veritat que l'allotjament s'està encarint... quan vam estar fa uns mesos també ens va costar trobar habitacions baratetes...
    una abraçada

    ResponElimina