La colorida Valparaíso

Molts poetes i filòsofs van quedar encisats per la bellesa de Valparaíso, la segona ciutat més important del país i a tan sols una hora i mitja de Santiago.

grafit als carrers de Valparaíso
 
Pablo Neruda, el famós poeta xilè guardonat amb el Premi Nobel el 1971, no en va ser l'excepció. Ell va ser qui va citar famosos versos com "podrán cortar todas las flores, pero nunca detendrán la primavera", i la seva font d'inspiració estava a la Sebastiana, antiga residència de Neruda, que es troba al cim del Cerro Bellavista, amb unes vistes privilegiades al pacífic. 

mural amb els principals trets de Valparaíso, els cerros, els ascensors i els colors
 
I és que l'encant principal de Valparaíso són els cerros que l'envolten. Nosaltres hem caminat pel cerro Concepción, el cerro Alegre, el cerro Panteón, el cerro Bellavista i el cerro Artillería. És caminant pels seus carrers quan un percep l'ambient més bohemi de Valparaíso, amb murals pintats a les parets, grafistes fent grafits, les cases de xapa pintades de diferents colors. De fet, hi ha una part del cerro Concepción que és coneguda com el Museo al Aire Libre per la quantitat de murals pintats a les parets.

Caminar per Valparíso és equivalent a no parar de pujar i baixar escales, i això pot arribar a cansar, però a cada cerro està ple de miradors on treure una bona instantània, i això et fa oblidar tots els mals. 
 
encara funcionen els trolebusos a Valparaíso 
 
És d'agrair saber que en els seus millors anys hi havia molts ascensors per accedir a dalt dels cerros, actualment se'n conserven alguns, però són més per interès turístic, tot i així són dignes de veure, ja que alguns d'ells són molt sinuosos i força precaris.
 
A Valparaíso també hem anat al Mercat Cardonal, un mercat que ens ha recordat qualsevol dels mercats que hem vist a Perú o Bolívia, amb les seves paradetes de fruita, verdura i queviures varis a la part baixa i amb restaurants on menjar a la segona planta. Aquí també ens hi hem perdut, i és que creiem que un mercat diu molt d'una cultura.

diferents murals que hem trobat pels carrers de Valparaíso, declarada Patrimoni de la Humanitat
 
Acomiadem Valparaíso recordant una cita de Neruda on descriu, perfectament, aquesta localitat xilena a la costa pacífica:
 
"Valparaíso, qué disparate eres,
qué loco, puerto loco,
qué cabeza con cerros,
desgreñada, no acabas de peinarte,
nunca tuviste tiempo de vestirte,
siempre te sorprendió la vida,
te despertó la muerte en camisa"

5 comentaris:

  1. Impressionant, heu ensenyat la ciutat sense cap foto, excepte la visió realista dels seus murals, que a la seva manera, també la mostren i que heu resumit gràficament de forma estupenda (cases colors, cerros, ascensors, Neruda, ...).

    Sou uns cracks.

    Salut des de Xile

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ei Marc!!!
      Com va per Santiago? i per Calama? molta calor? jeje
      Ja veus, el fotògraf no va fer cap foto bona, i va preferir recórrer als murals!!! jeje :p

      Bé, si mai necessiteu un aparellador per Santiago, feu-me un truc!!
      :p

      Records a la Montse i la Queralt!!
      Esperem que us pogueu retrobar ben aviat!!

      Una forta abraçada i gràcies per tot!
      Txell i Xavi

      Elimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Anònim13/11/12

    Bones parella!!!!!

    Veig que ja sou per londres??
    No sabeu pas les ganes tremendes que ens heu fet venir de visitar argentina i chile!!! Uns posts increïbles i amb ganes de conèixeu's.
    Un petunet
    Núria

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Núria!!
      Encantats que us haguem fet tenir ganes de visitar Argentina i Xile, d'això es tracta! Compartir i donar ganes de viatjar!
      Lo de ganes de coneixe'us...mmmm... vol dir que això s'acaba!!! grrr

      Molts records parella,
      Txell i Xavi

      Elimina