L'impressionant Parc de Torres del Paine

El Parc Nacional de les Torres del Paine és conegut per les seves torres de granit enclavades enmig de l'estepa patagònica, un preciós paratge envoltat de llacs, senders, glaceres i pics nevats. Aquestes són les famoses muntanyes patagòniques que es veuen en cartells i portades de llibres a tot el món!
 
la Txell al Mirador Las Torres
 
i tots dos!!
 
Les tres torres, que s'eleven a més de 2.800 msnm, són les anomenades Torres del Paine perquè es troben just al darrera de l'imponent muntanya que rep el mateix nom, el Paine Grande de 3.050 msnm. A primera vista el paisatge ens ha reportat als paratges que vàrem trobar al Chaltén amb el Fitz Roy i el Cerro Torre, però mica en mica, a mesura que ens hem anat endinsant al parc, hem vist que tot i trobar-nos amb immensos blocs de granit l'entorn era molt diferent.
 
a peus del llac glaçat i el glaciar, davant els cingles al Mirador Las Torres
 
Hi ha una caminada molt famosa, la W, que els més valents la fan amb 3 dies, però en general es necessiten uns 5 dies per fer-lo sencer. Un trekking que comença pujant al Mirador Base Torres, segueix caminant per la vora del llac Nordenskjöld per, posteriorment, caminar pel Valle del Francés, i la última etapa ja és per acostar-se al Glaciar Grey.
 
apunt d'arribar al Mirador Torres, amb els típics núvols al capdamunt de les Torres
 
i una foto més!! :-p
 
Nosaltres no disposàvem de massa temps, només teníem 3 dies, i hem arribat un xic d'hora i molts refugis i càmpings estaven encara tancats, normalment per aquesta època ja solen estar oberts i tot ja està en marxa, però justament aquest any la temporada està començant més tard que mai.

la txell al mirador las Torres

i en Xavi!!!
 
de baixada del Mirador Las Torres amb vistes a la vall Ascensio
 
Finalment només vam passar una nit al parc fent nit al Càmping Torres i visitant el primer dia el Mirador Torres i el segon dia caminant pel sender que et porta des del Salto Grande fins al Mirador de Los Cuernos, les famoses banyes negres de 2.200 a 2.600 msnm.
 
despertant amb un gran dia des del càmping Las Torres, amb la vista de la Torre Central, la Torre Norte i el Cerro Nido de Cóndor
 
Aquí ha estat on ens hem adonat que el paisatge entre aquesta part de la patgònia xilena i el Chaltén, a la patagònia argentina, no tenen res a veure. Xile és molt més verd i amb uns llacs d'aigua turquesa custodiats per pics nevats i pedres enormes. Argentina és molt més seca i manca d'aquesta riquesa de l'aigua.

 vistes de camí al mirador Los Cuernos
 
allau a la vessant del Paine Grande
 
Nosaltres volíem fer una segona nit al càmping que hi ha al Refugi Paine Grande però aquí no et faciliten el material d'acampada, per fer el segon dia al Valle del Francés i l'últim arrirbar-nos al Mirador del Glaciar Grey, i així poder contemplar les tres valls de la famosa W. Però això no ha estat possible, ja que allotjar-nos a Paine Grande sortia pel mòdic preu de 47 US$/pax en llit "sin armar", o sigui que t'has de portar el teu sac, i "cama armada" a 65 US$/pax.
 
vista del Mirador Los Cuernos en dia espectacular!!
 
Info útil per a futurs viatgers:

El Parc Nacional de les Torres del Paine no és gens econòmic. L'entrada ens ha costat, per persona, 18.000 pesos xilens, creiem que és excessiu, fa molta ràbia haver de pagar 30 € per anar a caminar per la muntanya. Per arribar al parc hi ha uns autobusos que costen 15.000 pesos, o sigui uns altres 25 €,  i 3.000 pesos més pel transfer que et portarà de la Laguna  Amarga al Refugi las Torres. Així que ja només per accedir al parc cal desembutxacar-se 60 €. Maco? Sí, molt! Però no sabem si fa falta pagar tant per gaudir de la natura.
 
tot preparant el sopar amb la parella basca de Iruña, Iratxe i Igor, al càmping Las Torres
 
Dins el parc hi ha la opció de dormir en refugis, càmpings o fins i tot hotels. Hi ha una part del parc de la que s'encarrega  Vertice, concessió de la Conaf, o sigui del govern xilè, i de l'altra meitat se n'ocupa Fantástico Sur, una entitat privada, i segons diuen els allotjament estan en molt més bon estat en aqueta banda. Allotjar-se al parc és caríssim, així que nosaltres aconsellem dormir de càmping, hi ha càmpings guardats i càmpings lliures, aquests últims gratuïts. Al mateix parc et lloguen el material i és una manera d'alleugerir el pes de la motxilla si es vol fer un trekking de varis dies, però llogar el material prèviament a Puerto Natales segur que ajuda a economitzar, encara que no estem parlant d'una gran diferència de preu. El problema d'anar fora de temporada és que hi ha campaments que encara estan en període de posta a punt, i per pernoctar-hi cal portar-se tot el material, així que alerta per aquells que vulguin llogar-ho tot en el mateix parc.

per si algú vol gastar-se'ls hi ha encara la opció de l'Hotel Las Torres

Molta gent només ve per un dia, per pujar al Mirador Torres i marxar. Aquesta opció només es pot fer en temporada alta perquè la freqüència de busos entre Natales i el parc augmenta, en temporada baixa només hi ha un servei al matí que torna al migdia, en canvi en temporada alta hi ha un servei al vespre per si vols sortir al mateix dia del parc. Quan hi hem estat naltros, l'últim bus de tornada era a les 14.30h, així que el temps és més que insuficient per fer la caminada en un sol dia, tenint en compte que, almenys, es necessiten 6 hores i el bus d'arribada et deixa a les 11.00h aproximadament.

La visita al parc és molt recomanable i de quants més dies es disposi millor, així, a part de gaudir dels paisatges s'amortitza l'entrada, això sí, si podeu aneu de càmping.
 
Puerto Natales ha estat un poblet la mar de bonic, del que recomanem la pizzeria "Mesita Grande" a la plaça principal on vam fer una trobada de catalans, l'Amadeu i en Llorenç

4 comentaris:

  1. Anònim6/11/12

    Quina passada de paisatges, llacs, muntanyes,... llàstima que com comenteu es molt cara l'entrada al parc...pq es guapiiiissim!!! La foto del mirador de los cuerbos es brutal!!!! i l'allau,e l vareu veure en directe?? que fort.... Només puc dir UNA PASSADA!!!!! petunets

    Núria i Ramon

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Núria i Ramon,
      Doncs els paisatges a Torres del Paine són espectaculars, però malgrat l'entrada i el transport, s'ha d'aprofitar al màxim i llogar la tenda i portar-te el menjar des de Puerto Natales!!
      Fins aviat!!!

      Txell i Xavi

      Elimina
  2. Estem d'acord amb la Nuria i en Ramon, sembla una passada de lloc pels que ens agrada la muntanya, visita obligada tot i que cara. Debieu passar una fresca...però ja se us veu què ho vau disfrutar, sempre tan entusiastes a les fotos, que per cert són brutals!!
    Juanjo i Sara

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ei!!! Doncs si, per allà dalt en feia de fresqueta!!!
      En canvi el germanet i la cunyi per Filipines!!! wow!!!
      Malgrat ser espectacular la Patagònia... Filipines ens té el cor robat, i Àsia en general!!! No hi ha color!!

      Apa, a seguir gaudint!!!
      Txell i Xavi

      Elimina