Les Pampas del Yacuma

Estem aprofitant totes les opcions possibles que ens trobem a Bolívia i, per tant, no podíem desaprofitar la oportunitat de conèixer Les Pampes, just al costat de la selva amazònica de Madiri, però amb un paisatge ben propi de la sabana i també amb una gran diversitat d'animals. Així també hem pogut recuperar les xancles i els pantalons curts, que després de 2 mesos ja en teníem ganes.
 
la nostra arribada a l'aeroport de Rurrenabaque, impressionant!!

Durant tres dies els nostres companys de ruta han estat els caimans, els al·ligàtors, les anacondes, les cobres, les piranyes, les tortugues, les capibaires, aus del pardís, les garces i infinitat d'ocells, dofins d'aigua dolça, monos... De fet, el nostre mitjà de transport per aquest territori d'animalons salvatges ha estat la canoa per viatjar, sempre, pel riu Yacuma, un afluent de l'Amazones i entre excursió i excursió hem dormit en una cabanya de 4 fustes mal posades a peus del riu, des de la qual, a la nit, hem pogut sentir l'intrigant soroll de la selva i de bon matí el crit del mono "aullador", del que més aviat teníem dubtes de si es tractava d'un tigre o un lleó, en cap cas haguéssim dit que era d'un mono.

comencem el tour pel riu Yacuma

les típiques equilibristes, sempre apilades una sobre l'altra
 
els monos més petits que hi ha, els "monos esquirol"
 
les espectaculars aus del paradís
 
Hem fet l'excursió amb Fluvial Tours i en Juan Carlos ha estat el nostre guia, un paio que ja porta més de 20 anys treballant per la zona i que ens ha ensenyat tot el que sap d'aquests éssers vius. Amb ell hem passejat de dia i de nit pel riu Yacuma i a la nit, únicament acompanyats de la llum de la lluna, hem pogut veure els ulls vermells dels caimans com sobresortien de l'aigua.

els al·ligàtors o caimans que es poden contar per centenars o milers en aquest riu

una mostra de la quantitat d'al·ligàtors que hi ha
 
posta de sol a les Pampes del Yacuma

sortida nocturna per observar els ulls vermells dels al·ligàtors i caimans

Després de calçar-nos unes botes d'aigua, tipus pescador, hem anat a la caça de l'anaconda, i ha sigut en aquest moment quan ens hem pogut fer una idea més concreta del que és la Pampa, hem acabat exhausts de caminar sota una calor sufocant per aigua embassada, i és que l'anaconda s'ha fet resistir fins a l'últim moment i no ha sigut fins al final de tot, quan ja tornàvem cap a la barca, que ens l'hem trobat, una bèstia de 7 metres de llarg que fotia més por que gràcia.

amb les botes i en busca de l'anaconda

aquí tenim el cap de la serp
 
i aquí part del seu cos... bye bye!!

També hem anat a pescar piranyes, el nostre sopar, vaja, hi ha qui no ha pescat res, hi ha qui en comptes de piranyes pescava sardines o algun peix gat, el que sí que tenim clar és que tenim una pràctica tremenda en alimentar peixets, perquè la teca de l'am se l'emportaven sempre. Hi ha hagut, també, qui s'ha banyat amb els dofins, naltros ens hem abstingut, i és que a part que l'aigua marró no convidava al bany, tampoc ens hem atrevit capbussar-nos tenint en compte que és l'hàbitat natural de centenars de cocodrils, piranyes i altres bèsties indesitjables, així que ho hem deixat pels més atrevits!
 
una altra activitat, la pesca de la piranya!!
 
i aquí uns valents, tot remullant-se amb els dofins rosats
 
les capibares, uns animalons la mar de tranquils, tot i que viuen envoltats de caimans
 
 un altre mono, del qual no recordem el nom...
 
i com no, vista d'aprop, la dentadura dels al·ligàtors
 
La visita a les Pampes del Yacuma és absolutament recomanable i un dels plats forts de Bolívia. Naltros no estàvem segurs de si anar-hi o no, i una de les raons és perquè per arribar-hi ja és un cost extra en el viatge, si bé hi ha un bus que és el mitjà més econòmic per arribar-hi, triga unes 20h, depenent de l'estat de la carretera i no estem parlant d'un bus confortable ni una carretera d'última generació, a part d'això ja només ens queda la opció d'arribar-hi per via aèria, amb TAM o Amaszonas Airlines. Nosaltres hi hem volat amb TAM, la opció més econòmica, però aquest cia. no vola a diari, així que hem hagut de passar dues nits a Rurrenabaque, i per nosaltres ha estat com retornar a Àsia, en concret a Filipines, una població que viu al carrer i on el mitjà de transport per excel.lència és la moto. Ens ha encantat!!
 
i per últim nosaltres passejant amb la canoa pel riu Yacuma
 
Nosaltres vam contractar el vols i el tour des de la Paz, concretament amb l'agència Viacha Tours, de la qual ens va agradar el seu tracta, i el preu, 509 Bs/pax per 3D/2N, i també li vam comprar els vols amb la companyia TAM (Transport Aeri Militar) per 423 Bs/pax per trajecte. Un extra en país com Bolívia però que no podíem desaprofitar!!!  

12 comentaris:

  1. Anònim3/9/12

    Ai, ai quina por si mentre aneu amb la barqueta... M'encanteu parella! Em feu molt feliç en temps poc feliços per mi. Gràcies!!
    Miriam

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que ens diguin això ens fa molt feliç a nosaltres!!! Ànims i gràcies pel piropu!!!

      Txell i Xavi

      Elimina
  2. Unes fotos boníssimes nois!
    Quina quantitat d''animals que heu pogut veure i fotografiar. Sembla un reportatge del Natural Geographic. Segur que l'experiència ha sigut genial!
    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat que ha estat genial!! no les teníem totes quan vam pendre la decisió d'anar-hi. Però ara podem assegurar que s'hi ha d'anar!!! Espectacular!!! Ah, i per fotos les vostres!! ;-)

      Una forta abraçada!
      Txell i Xavi

      Elimina
  3. Anònim4/9/12

    Quina canya i quina enveja. Seguiu disfrutant mooolt!!!!! petunets
    Núria

    ResponElimina
    Respostes
    1. Va ànims!!! ja queda menys... ;-)

      Records!!!
      Txell i Xavi

      Elimina
  4. Xiquets!!!

    Espectacular les Pampes!! Com m'agradaria anar-hi amb tants animalons!!! Me l'apunto per l'any vinent!!! ;-)
    Un petonàs

    Raul i Eva

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hem passat ràpid per Xile i ara som a Argentina!! Totalment recomanable Bolívia, és el país més econòmic!! creiem de Sud Amèrica!!! i a la vegada xulíssim!!!

      Comenceu a encarregar taula??!!! ;-)
      Fins aviat!!

      Txell i Xavi

      Elimina
  5. Uauuuu quina enveja! A nosaltres que ens agrada tan la fauna seria undesti perfecte!! En una altre volteta pel mon jejeje que aquesta ja s esta acabant...una abraçada parella!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs ja sabeu... apunteu-vos les Pampes!!!
      Així m'agrada que penseu en la propera... malalts de viatge, abans d'acabar la primera ja penseu en la segona!!! ;-p

      Ens veiem a casa!! Records!!
      Txell i Xavi

      Elimina
  6. Anònim5/9/12

    OH MY GOD!!!!!! Quines fotos!!!!! m'ha encantat la de les tortugues, és xulíssima!!! ara bé, jo sóc massa cagueta, no sé si hagués pogut!!
    Sou la bomba!

    Mireia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí dona!!! Si la Txell va poder, tu també!!
      La Txell també és poruga i va ser finalment la impulsora ja que jo ja ho havia descartat!! no és la selva són les Pampes, és una sabana inundable!!! Animalons i animalots a cabassos!!

      Vosaltres si que sou la bomba!!
      Quin mega viatge d'estiu que us heu muntat!! CABRONS!!! ;-p
      Ja ens agradaria a nosaltres a la tornada!!!

      Molts petons i fins aviat!!
      Txell i Xavi

      Elimina