S-21: la història recent de Cambodja

Cambodja té la desgràcia d'haver patit un dels genocidis més grans del món. I per desgràcia no fa pas massa anys i a dia d'avui encara hi ha antics caps del règim pendents de sentència.

Pol Pot volia convertir el país en una macro cooperativa agrària i inclús va canviar-ne el nom per "Kampuchea Democràtica".  Per assolir aquest objectiu, el règim terrorífic dels Jemers Rojos va arrasar les ciutats i va deportar-ne la població als camps per treballar com a esclaus, va matar els intel·lectuals o qualsevol possible amenaça, les persones que portaven ulleres o parlaven un idioma estranger era motiu suficient perquè fossin assassinats, el mateix final van córrer els monjos budistes i religiosos. El règim volia esborrar qualsevol rastre del passat i iniciar una nova era, així que va derruir monestirs, temples i qualsevol monument històric, la paranoia del règim va arribar fins al punt que va canviar el calendari i l'entranda del nou règim va passar a ser l'any 0.

antigues aules convertides amb presons

I tot això passava el 1975, poques setmanes abans de la finalització de la guerra del Vietnam. Tots els països veïns i el món sencer giraven l'esquena a Cambodja, i no va ser fins el 1979 que el Vietnam va alliberar Phnom Penh. Tot i així, el règim va continuar instaurat a gran part del país i per vergonya de la ONU va mantenir l'escó de Cambodja en mans del règim, exactament fins el 1991. Finalment la ONU va intervenir i després de dos anys de govern provisional, va ser al 1993 que es van celebrar eleccions a Cambodja.

víctimes del genocidi, documentat pels propis Jemers Rojos


Malgrat tot, l'infame personatge encara va poder acabar els seus dies tranquil·lament a Cambodja, va morir al llit al 1998. Però, no va ser fins el 2007 quan van detenir qui havia estat la mà dreta de Pol Pot, i les dones respectives que eren germanes, actualment jutjats a Cambodja en el Cas 002 i encara pendents de sentència.

Es calcula que van morir en mans del règim de Pol Pot entre 1.500.000-2.000.000 de persones.

S-21

La Presó de Seguretat 21, coneguda com a S-21, entre 1975 i 1979, quan van prendre el govern les forces de Pol Pot, van transformar les aules d'aquest institut en sales de tortura i detenció i avui dia convertit en el Museu de Tuol Sleng per recordar les atrocitats realitzades pel règim dels Jemers Rojos a les futures generacions.

 vista exterior d'un dels 4 edifics de S-21



Quan les tropes vietnamites van alliberar Phnom Penh es van trobar una ciutat totalment arrasada i pràcticament buida, i en la presó S-21 hi quedaven 7 supervivents i 14 cossos totalment descomposats, enterrats actualment al pati de l'escola.

els passadissos de la presó S-21

S-21 és el museu més esgarrifós que hem vist mai, on s'hi ha practicat un dels genocidis més grans que es coneix de la història de Cambodja. En el seu punt àlgid es van arribar a matar 100 persones diàries en aquest centre,  i un total de 17.000 reclusos en els pocs més de tres anys que va funcionar, els presoners finalment eren portats al camp d'extermini Choeung Ek, actualment un parc en record a les víctimes i 8.000 calaveres exposades.

Més informació a www.dccam.org o www.yale.edu/cgp

2 comentaris:

  1. Anònim7/3/12

    Hola nois!
    esgarrifós tot això. Fa poc em vaig llegir un llibre sobre el tema:

    Título: EL PORTAL, PRISIONERO DE LOS JEMERES ROJOS
    Autor: BIZOT, FRANÇOIS
    ISBN 978-84-7871-792-7

    El recomano.

    Mireia Sumalla

    PD: m'encanta veure-us així (video últim), i m'encanta el vostre blog, ;)!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones Mireia!!!
      Ens agrada molt que facis màrqueting del nostre blog! Jeje :-)
      Mentre siguem fora no facis gaires cims!!!
      Molts petons wuapa!!!!

      Txell i Xavi

      Elimina